Provinciestadje Lier met de beroemde Zimmertoren als absoluut boegbeeld

Provinciestadje Lier met de beroemde Zimmertoren als absoluut boegbeeld

Lier is een van de meest charmante stadjes van België en ligt op slechts 20 minuten rijden van van Antwerpen. Dit provinciestadje heeft meer dan genoeg troeven om er een  dagje door te brengen. Naast enkele waardevol historische gebouwen met goed bewaarde trapgevels, vind je er ook een gezellig begijnhof en opvallend veel restaurants en gezellige terrasjes. Bij Nederlanders is Lier wellicht minder bekend, maar zeker de moeite waard om te bezoeken.

Lier: de parel van Vlaanderen

Dit gezellige provinciestadje moet voor grotere en bekendere steden nauwelijks voor onderdoen. Lier is vooral geschikt voor een boeiende stadswandeling. Die start je best vanop de Grote Markt met zijn prachtige stadhuis. In het centrum van Lier maak je kennis met heel wat waardevolle historische gebouwen, best vergelijkbaar met die van Gent en Brugge. De goed bewaard gebleven woningen met hun typische trapgevels zijn echte blikvangers.

De Zimmertoren

Dit visitekaartje van Lier werd gebouwd door Louis Zilmmer voor de honderdste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid. Zimmer was een internationaal bekend uurwerkmaker. De geschiedenis van de Zimmertoren gaat echter terug tot de 13e eeuw. Toen stond op dezelfde plaats de Corneliustoren. De Jubelklok in de Zimmertoren is wegens zijn astronomisch karakter moeilijk te lezen,  maar des te indrukwekkender om te zien. Naast de juiste tijd laat de klok ook de dagen van de week, de stand van de maan en het jaargetijde zien. De klok in de Zimmertoren bezoek je op het middaguur. Op de zijmuren van de toren verschijnen verschillende personages. Het zijn Belgische koningen koninginnen en gewezen burgemeesters van Lier. In normale omstandigheden kun je de Zimmertoren met zijn waardevol jubileumklok dagelijks bezoeken. Op de eerste verdieping bevindt zich de Astronomische Studio waar je ziet hoe de planeten uit ons zonnestelsel draaien ten opzichte van elkaar. Naast de Zimmertoren vind je het gelijknamige museum met de Wonderklok die Louis Zimmer bouwde voor de wereldexpo in Brussel (1935).

Ontspannen langs de Nete

Ondanks zijn kleine oppervlakte is Lier rijk aan horeca. Dat dankt dit kleurrijke stadje aan de aanwezigheid van het riviertje de Nete. Op zonnige dagen is het Stadspark een aanrader voor een gezellige picknick met een Liers vlaaike, de lokale specialiteit. Een korte rondvaart met een traditionele palingschuit op de Binnennete is lang genoeg om Lier vanuit een ander oogpunt te verkennen.

Cocaïneverslaving

Ook in kleine stadjes zoals Lier vind je vele mogelijkheden om aan je drugverslaving te voldoen. Wil je er definitief van af? Kies dan voor een doeltreffende cocaine behandeling.